HTML

Fitnesz és Energia az Élethez

Mindenkinek joga van az egészséges élethez, és a tudáshoz, ami alapján meg tudja azt valósítani. Tanulj meg mozogni, vigyázni a testedre és a szervezetedre. Tanulj az edzés jótékony testi és lelki hatásairól, fejleszd a mindennapi tevékenységeid hatékonyságát és preventív jellegét.

Blog indító

A blog bevezető gondolatai:

 

Friss topikok

Archívum

Manapság a stressz szóval úgy dobálózunk, mintha az életünk természetes és elkerülhetetlen velejárója lenne. Nem gondolunk a következményeire, nincs időnk leállni, csak állandóan felhúzott állapotban menetelünk napról napra.

Felkeléskor már a napi program pörög a nem túl kipihent fejünkben, és még egy jót nyújtózkodni sem jut eszünkbe, mielőtt függőleges üzemmódra váltunk. Fáj itt-ott, de majd napközben bejáratódik. Jön a kávé, máris egy szinttel felfokozottabb állapotba kerülünk. Úton a munkába idegesít az embertömeg és a forgalom, miközben percenként az óránkat lessük. Beérünk a munkahelyre, ahol nagy valószínűséggel egész nap ülünk a halom munka alatt. Észrevétlenül felhúzzuk a vállunkat és begörnyedünk, amiktől aztán begörcsöl a hátunk és elkezd fájni a fejünk. Figyeld csak meg, még a levegőt is máshogy veszed ilyenkor, épp csak csordogál valami a légutakban! Alig jut el az oxigén az agyunkba és a szerveinkhez, egyre nehezebb lesz koncentrálni is. Az egész napos merev ülés után a munkahelyi bosszúságok még lefoglalják a gondolatainkat miközben úton vagyunk a házimunka (amit helytelen testtartással végzünk, de erről majd később) vagy a tévé előtti „kikapcsolódás” felé. Este az ágyban csak forgolódunk, nem tudjuk kikapcsolni a gondolatainkat, és semmilyen fekvő póz nem elég kényelmes. Ezekre rosszabb esetben rájönnek még a magánéleti problémák és az önmagunkkal való elégedetlenség, és ennyi már bárkinek sokk. Arról nem is beszélve, hogy a stressz hosszú távú következményei között szerepel a magas vérnyomás, az emésztési zavarok, a depresszió, az immunrendszer gyengülése, és még sorolhatnám.

Mivel kezeljük a stresszt? Nem is akarok belegondolni az emberek nagy részének a megoldásaiba: alkohol, cigi, evési kényszer, gyógyszerek és a többi. Bár „megoldásnak” aligha nevezném ezeket. Amint elszáll a hatásuk, marad a túlterhelt szervezet és a problémák.

Edzéssel a stressz ellen

A sport során a szervezetben felgyűlt feszültségek mind levezetődnek, felhasználódnak, és ezáltal valóban nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Az egész napos görcsös feszülésből kimozgatjuk a testrészeinket, a sok mérges energiát beleöljük a kardio edzésbe, és a végén egy kiadós nyújtással elérhetjük, hogy másnap ne hátfájással induljon a nap. Sokkal nyugodtabban tudunk majd aludni, hiszen könnyebb lesz az ellazulás, és ha kipihenten ébredünk, nem fogunk minden apróságtól rögtön idegbajt kapni.

Stressz ellen menj be egy aero-kick-box órára, és adj bele mindent. Az ütések és rúgások közben gondolj akár a stressz forrására, így nem ártasz senkinek, de a lelkednek garantáltan jót tesz egy kis képzeletbeli csihi-puhi. Már az is sokat segíthet, ha biciklivel jársz dolgozni, és amíg hazatekersz a munkából, kitisztul a fejed, teleszívod magad oxigénnel és pozitív energiákhoz jutsz a kardio mozgás által. Jó ötlet még a jóga, ahol muszáj leszel rendezni a gondolataid, miközben az erősítő-nyújtó gyakorlatokat végzed, illetve a stretching órák, ahol az egész napos ülés, és izomgörcsök negatív hatásai fognak enyhülni.

Akik rendszeresen mozognak, alá tudják támasztani, hogy mennyivel könnyebb az élet, mióta elkezdtek edzeni, és azt is érzik, hogy ha kihagynak pár hetet, türelmetlenebbek, idegesebbek, feszültebbek lesznek. Nem véletlen menekülünk vissza az edzőterembe a gondok elől – azt mi is tudjuk, hogy a problémákat nem az edzés fogja megoldani, de a mozgással járulhatunk a leginkább hozzá, hogy tiszta fejjel és nyugodtan tudjuk megkeresni az igazi megoldásokat.

Címkék: stressz motiváció civilzációs betegségek az edzés jótékony hatásai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszsport.blog.hu/api/trackback/id/tr842311047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása