HTML

Fitnesz és Energia az Élethez

Mindenkinek joga van az egészséges élethez, és a tudáshoz, ami alapján meg tudja azt valósítani. Tanulj meg mozogni, vigyázni a testedre és a szervezetedre. Tanulj az edzés jótékony testi és lelki hatásairól, fejleszd a mindennapi tevékenységeid hatékonyságát és preventív jellegét.

Blog indító

A blog bevezető gondolatai:

 

Friss topikok

Archívum

A szívem megszakad, amikor a kemény kardio állóképességet kívánó kick-box aerobik órán meglátom a száz kiló körüli lányokat. Vagy az alakformáló órán, ahol az óra fele súlyzózásból, vagy a talajon történő hasizom erősítésből áll.

Egy magas pulzusszámon zajló, az ízületeket és a keringési rendszert intenzíven igénybe vevő órán egy túlsúlyos személy akár rosszul is lehet: megfájdulhat a térde, bokája, vagy szédülhet és légszomjat érezhet, mert a keringési rendszere és a tüdeje nem elég edzett a szervezet kiszolgálására egy ekkora terhelés közben.

Az erősítő, alakformáló órákról szintén könnyen távozhatnak kudarccal. A feladatokat nehezen tudják végrehajtani a súlyfelesleg miatt. Az is megeshet, hogy a súlyuk gyarapodni fog fogyás helyett, hiszen a zsírpárnák alatt erősödnek az izmok, amik nehezebbek a zsírszövetnél, így ha közben veszítenek is a zsír mennyiségéből, látszatra és érzetre nem sok változás történik.

Ilyenkor nehéz helyzetben van az edző. Ha a teremben a recepción nem edzők ülnek, akkor nem tudják szakszerűen tájékoztatni a vendéget arról, hogy milyen típusú óra fog megfelelni a céljainak. Ha pedig már bent van valaki az órán, nem fogjuk rögtön az óra elején elbátortalanítani. Az óra végére elkeseredik, és könnyen arra a következtetésre jut, hogy a mozgás nem neki való, és soha többé nem jön vissza. Összehasonlítja magát az edzettebb, gyakorlottabb vendégekkel és ki is surran a teremből. Ez persze téves következtetés, és mindez azért, mert nem kapott információt arról, hogy a fogyást milyen típusú mozgással tudja a legjobban elősegíteni.

Sokan bizonytalanok és bátortalanok közvetlen segítséget kérni, de az is megeshet, hogy valaki rossz néven veszi (hiszen nagyon érzékeny területre tapintunk), ha az edző rákérdez óra végén a céljaira, módszereire. Pedig ha már akkora elhatározás van bennünk, hogy eljutunk az edzőteremig és hajlandóak vagyunk kemény munka árán megszabadulni a súlyfölöslegtől, akkor igenis tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy valóban a céljainknak megfelelő mozgást választunk, és erről kikérdezzük az edzőket. A rosszul megválasztott edzéstől ugyanis nem csak testileg, de lelkileg is rosszul fogjuk magunkat érezni. Az edzők örülni fognak, hogy segíthetnek és lelkesen elirányítanak titeket a kardio gépekhez, vagy a zsírégető órákra, vagy a power walking csoporthoz.

Fogyni legjobban alacsony-közepes intenzitású folyamatos kardio mozgással lehet, mint amilyen a gyaloglás, az ellipszisjáró, a biciklizés, a görkorizás, vagy a könnyű koreográfiával tartott zsírégető aerobik órák (esetleg fitballon, step padon). Ezeken az órákon maximum a nyújtás folyhat a talajon, amúgy végig folyamatosan mozogtok, és az óra közben nem érzed, hogy nem kapsz levegőt, vagy hogy egyszerűen nem bírod tovább.

A kulcs, hogy mindig legyen elég oxigén a szervezetben a zsírsejtek bontásához, és hogy legyen is elég idő a lebontásukra: megerőltető terhelés közben a lassú zsírbontás nem fog elég energiát szolgáltatni, ezért csökken a zsírbontás mértéke és a szervezet inkább a szénhidrátokból gazdálkodik, vagy extrém esetben a fehérjékhez nyúl. Ha alig kapsz levegőt óra közben, hogy lenne jelen elég oxigén a zsírégetéshez?

A fogyni vágyók tehát válasszanak egy olyan mozgásformát, amit akár másfél órán keresztül is kitartóan végig tudnak csinálni különösebb erőltetés nélkül. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a Margit sziget körbefutása vörös fejjel zihálva, vagy a klasszikus kick-box aerobik nem ez a kategória. A mozgásba nem belehalni kell, hanem a számunkra megfelelő intenzitással, rendszeresen végezni. Ha nem azt érezzük az edzés után, hogy moccanni sem tudunk és fáj mindenünk, hanem azt, hogy jól esett és egy pihentetőt tudunk utána aludni, akkor legközelebb könnyebb lesz folytatni.

Címkék: fogyás mozgás tévhitek

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszsport.blog.hu/api/trackback/id/tr252282974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magycs 2010.09.13. 11:34:09

Jó az írás Marcsi. Reméljük sokan meg is fogadják a tanácsaidat.

Kriszdussi 2010.09.14. 16:02:39

Tok jo a blog, Marcsi!

Csak igy tovabb!

Kriszti, Düsseldorfbol
süti beállítások módosítása